2010. október 31., vasárnap

Tiramisu torta


Elkészítési idő: kb 150 perc + hűtés













Hozzávalók (1 db tortához)

A piskótához:
5 db egész tojás
120 g liszt
30 g étkezési keményítő
150 g cukor
10 g vaníliás cukor

A krémhez:
4 db egész tojás
30 g vaníliás cukor
3 evőkanál cukor
500 g mascarpone
1-2 evőkanál konyak
100 ml tejszín
3 lap zselatin

A középső részhez:
kb 15 db babapiskóta
30 ml erős kávé
7-8 evőkanál cukor
2 ml konyak, vagy barna rum

A torta díszítéséhez:
kb 45 db babapiskóta
100 ml tejszín
2-3 evőkanál holland kakaópor

Elkészítése:

1. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral és a sütőt előmelegítjük 180 C fokra.

2. Tojásokat szétválasztjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat 2 evőkanál forró vízzel habosra felverjük, és közben lassanként beleszórjuk a cukrokat. A lisztet elkeverjük az étkezési keményítővel, és átszitálva a tojássárgájához keverjük. A tojáshabot egy fakanállal óvatosan a tojássárgájához keverjük.

3. A tésztát a tortaformába öntjük és megsütjük kb 15-20 perc alatt. (200 C-os sütőben, légkeverés sütőnél 180 C-on) Ha kihűlt kettévágjuk egy éles késsel.

4. A krémhez a tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra keverjük. Akkor jó, ha a cukor elolvadt, a massza kifehéredik és tejföl sűrűségű lesz. A jól lehűtött krémsajtot hozzáadjuk, majd a konyakkal ízesítjük.

5. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a tejszínt is, és lazán a sajtos krémbe forgatjuk. A zselatinlapot beáztatjuk vízbe majd tűzhelyen felolvasztjuk, és a krémbe keverjük óvatosan.

6. A krém 1/3-át az első piskótakarikára kenjük. Eligazgatjuk, és ráhelyezzük a kávéba beáztatott babapiskótákat. Rátesszük a krém második 1/3-át, és ráhelyezzük a másik piskótakarikát. A kifolyt krémet szétkentjük a piskóta köré és ráragasszuk a babapiskótákat. A tortát egy szalaggal körbekötjük, hogy nehogy szétessen a torta.

7. A díszítéshez való tejszínt felverjük, nyomózsákba tesszük és kinyomjuk, ahogy a képen látszik kis csókokat nyomunk. A tetejét megszórjuk a kakaóporral.

8. Betesszük a hűtőbe, ha lehet, egy napig álljon, hogy összeálljanak az ízek, de 1-2 óra hűtés után már fogyasztható. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése