2010. október 12., kedd

Életem első sajt sufflé-ja


Mindig kíváncsi voltam, milyen is lehet a suffle. Gondoltam ma készítek...
Nagyon szépen feljött, a képen szegénykém már lejjebb ereszkedett, mert csak mikor már belekanalaztam, jutott eszembe, hogy lefotózzam. Igazán különleges desszert, ami rögtön el is indította a fantáziám...de erről bővebben a recept után. :)

Hozzávalók:

30 g liszt
80 g vaj
1 csésze forró tej
4 tojás sárgája
4 tojásfehérje
125 g reszelt sajt
Só, bors


A kis sufflés edényeket kivajazom, kilisztezem, majd kis időre a hűtőbe teszem.

Rántást készítek vaj és liszt összepirításával (besamel), hozzá öntöm a forró tejet, majd jól összekeverem, hogy ne legyen csomós. Jöhet a reszelt sajt (én fél adag füstölt és fél adag trappista sajtot reszeltem, hogy kicsit megbolondítsam az ízét), majd a tojássárgája. Leveszem a tűzről.
A fehérjét felverem, de nem keményre, lágyra, aztán szép lassan adagonként a masszához keverem, fel-felemelve, hogy levegős maradjon, majd mehet az edénykékbe, gyorsan.
Körbe az ujjunkkal egy kis bemélyedést csinálunk a tésztán a tál szélénél, hogy olyan igazi sufflés legyen a teteje.  :) Majd 160 fokon kb. 15 percig sütöm.

Mint az elején ígértem, a fantázia...azt hiszem legközelebb, ha készítek mindenképp keverek a tésztájába sonka vagy tarja darabokat, isteni párosítás lenne. :)
Ami még eszembe jutott, hogy milyen lehetne a tortilla chips paprikás szószos mártásával...huuuuuu hát isteni. :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése