2010. augusztus 5., csütörtök
Lecsó a'la Gundel
Hozzávalók:
1,40 kg zöldpaprika
600 g friss paradicsom
150 g vöröshagyma
80 g zsír
50 g füstölt szalonna
5 g fűszerpaprika
só
Elkészítése:
A húsos zöldpaprika magházát eltávolítjuk, hosszúkás cikkekre vágjuk, ha erős ereit is kivágjuk, de végső esetben csípősségét leforrázással is enyhíthetjük. A paradicsomot néhány másodpercre forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, és negyedekre (a nagyobbakat cikkekre) daraboljuk.
A hagymákat hosszában ketté, majd a rostokra keresztben, félkör alakú szeletekre vágjuk.
Elég nagy lábast vegyünk, hogy az anyag kellően szétterülhessen benne! Zsírban a bőr nélküli, apró kockákra vágott szalonnát üvegesre, majd a hozzáadott hagymát világosbarnára pirítjuk.
Ezután gyorsan elkeverjük benne a fűszerpaprikát, és azonnal hozzátesszük a zöldpaprikát és a paradicsomot. Megsózzuk, majd előbb fedő nélkül gyors tűzön, később - ha levének egy része már elfőtt - fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk. (Ez a mennyiség kb. 1 kg konzervlecsónak felel meg.)
Ilyen a lecsó mint ételízesítő vagy köret. Ha önálló fogásként adjuk, főzhetünk benne virslit vagy kolbászt, egészben vagy karikára vágva, de üthetünk rá - közvetlenül a fogyasztás előtt - fe lvert tojást is, sőt van,aki riszt hint rá már az elején, hogy együtt elkészítve tartalmasabbá tegye.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése