2010. augusztus 5., csütörtök

Rizskoch madártejjel vagy lekvárral :)


Elkészítési idő: kb 220 perc

Hozzávalók (kb 18 szelethez)

A felfújthoz:
250 g hántolt "A" osztályú rizs
1 l tej
200 ml víz
1 csipet só
150 g cukor
1 db nagy citrom reszelt héja
1 teáskanál vanília esszencia
ízlés szerint mazsola
5 db tojássárga
5 db tojásfehérje
2 púpozott teáskanál liszt
50 g vaj

A tepsihez:
a tepsi kikenéséhez vaj és morzsa

Elkészítés

1. A rizst és a vizet egy vastag aljú lábasba tesszük, és folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon, felpuhítjuk a rizst a vízben.

2. Mikor elforrt a rizsről a víz, megsózzuk, és ráöntjük a tejet.

3. Időnkénti kevergetés mellet addig főzzük a rizst, míg nagyjából felissza a tejet, és kellően felpuhul.

4. Végül alaposan belekeverjük a citromhéjat, a cukrot, a mazsolát, és a vanília esszenciát, majd lefedve egy órán át hagyjuk állni.

5. Ha a tejberizs kihűlt, egy nagy üstbe szedjük, és átkeverjük. Ezután a rizskochnak egy kb 24 x 34 cm-es tepsit vékonyan kivajazunk, kimorzsázunk.

6. A puha vajat a tojássárgával kihabosítjuk, és óvatosan, egy fakanállal hozzákeverjük a tejberizshez.

7. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan ezt is hozzáforgatjuk a tejberizshez, végül óvatosan hozzákeverjük a lisztet is.

Forrás: www.desszert.eu

Megjegyzés: Nagyon hígnak tűnt, amikor a tepsibe öntöttem, izgultam is, hogy nagy gáz lesz, de az eredmény egy nagyon finom, krémes rizsfelfújt lett. :) Párom szerint így az igazi. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése