2010. augusztus 5., csütörtök
Rizskoch madártejjel vagy lekvárral :)
Elkészítési idő: kb 220 perc
Hozzávalók (kb 18 szelethez)
A felfújthoz:
250 g hántolt "A" osztályú rizs
1 l tej
200 ml víz
1 csipet só
150 g cukor
1 db nagy citrom reszelt héja
1 teáskanál vanília esszencia
ízlés szerint mazsola
5 db tojássárga
5 db tojásfehérje
2 púpozott teáskanál liszt
50 g vaj
A tepsihez:
a tepsi kikenéséhez vaj és morzsa
Elkészítés
1. A rizst és a vizet egy vastag aljú lábasba tesszük, és folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon, felpuhítjuk a rizst a vízben.
2. Mikor elforrt a rizsről a víz, megsózzuk, és ráöntjük a tejet.
3. Időnkénti kevergetés mellet addig főzzük a rizst, míg nagyjából felissza a tejet, és kellően felpuhul.
4. Végül alaposan belekeverjük a citromhéjat, a cukrot, a mazsolát, és a vanília esszenciát, majd lefedve egy órán át hagyjuk állni.
5. Ha a tejberizs kihűlt, egy nagy üstbe szedjük, és átkeverjük. Ezután a rizskochnak egy kb 24 x 34 cm-es tepsit vékonyan kivajazunk, kimorzsázunk.
6. A puha vajat a tojássárgával kihabosítjuk, és óvatosan, egy fakanállal hozzákeverjük a tejberizshez.
7. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan ezt is hozzáforgatjuk a tejberizshez, végül óvatosan hozzákeverjük a lisztet is.
Forrás: www.desszert.eu
Megjegyzés: Nagyon hígnak tűnt, amikor a tepsibe öntöttem, izgultam is, hogy nagy gáz lesz, de az eredmény egy nagyon finom, krémes rizsfelfújt lett. :) Párom szerint így az igazi. :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése