2010. július 5., hétfő

Rakottkelek rakottkele :)

Nagyon szeretem a rakott kelkáposztát, de még sosem csináltam, hát eljött az idő, hogy ezt is kipróbáljam. :) A receptet egy kedvenc gasztronómiai weboldalon találtam. :)

Elkészítési idő: 80 perc + 50 perc sütés

Hozzávalók (6 adagra)

A rétegezéshez:
kb 170 g kelkáposzta levél
víz

őrölt fehér bors
A töltelékhez:
150 g rizs
2 evőkanál étolaj
300 g víz

2 evőkanál étolaj
1 fej vöröshagyma
300 g sertés darált hús
2 gerezd fokhagyma
A tetejére:
250 g tejföl
kevés víz

Elkészítés

1. Leszedjük a leveleket a káposztáról, levágjuk az elhalt részeket, megmossuk a leveleket.

2. A káposztaleveleket megforrázzuk a lobogó vízben kb 20-30 másodperc alatt.

4. Egy fazékban az olajon üvegesre pároljuk a rizst, majd a rizs tömegének duplájának megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük. Enyhén besózzuk, majd fedő alatt, közepes hőfokon puhára főzzük a rizst. Ha megfőtt, átmossuk, félretesszük.

5. A vöröshagymát megpucoljuk, felaprítjuk. A foghagymát megpucoljuk.

6. Olajat melegítünk egy serpenyőben, a vöröshagymát rátesszük, ha a vöröshagyma üvegesre pirult, rátesszük a darált húst, rátörjük a fokhagymát, és összepirítjuk pár perc alatt az egészet.

7. Ha elkészült a hús, a rizst hozzákeverjük.

8. Egy kb 17x25 cm-es tepsit vékonyan kikenjük olajjal. A tepsi aljába terítjük a kelkáposzta levelek felét, majd eloszlatjuk rajta a tölteléket, és a maradék kelkáposztalevéllel befedjük a tölteléket.

9. A tejfölt kevés vízzel kikeverjük, és eloszlatjuk a levelek tetején.

10. Előmelegített, 180 C-os sütőben kb 50 perc alatt készre sütjük a rakott kelt.
Akkor jó, mikor a villát beleszúrva, a leveleken akadály nélkül át tudjuk szúrni.
Felkockázva, tejföllel tálaljuk.

Forrás: www.desszer.eu

Megjegyzés: a káposztát lehet tovább főzni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése